گردشگری ترکیه در گذر زمان
بمب گذاریهای ترکیه، آنفلوآنزای مرغی و نگرانی از حملات تروریستی نیز نتوانست عامل بازدارندهای برای جذب گردشگری ترکیه باشد .دلیل این مدعا نیز آمار و ارقامی است که از سوی مسئولان این کشور ارائه شده است.آنچه در قالب عدد و رقم انتشار یافته،از رشد گردشگری ترکیه در سال گذشته میلادی نسبت به سال 2004 به میزان بیش از 20 درصد حکایت میکند. همچنین بر اساس برآوردها درآمد این کشور از صنعت گردشگری در سال گذشته معادل 18 میلیارد دلار بوده است.در میان رتبه بندی گردشگران ورودی به ترکیه، ایرانیان در رتبه ششم قرار دارند.
کل معرفی و جذب اطلاعات وزارت جهانگردی ترکیه، با اعلام این آمار و با اشاره به قانون تشویق سرمایه گذاری برای جلب توریست، که از سال 1980 در این کشور به اجرا گذاشته شده است، حمله تروریستی را مشکل اصلی ترکیه نمیداند و میگوید:”این اتفاق ممکن است در هر جایی رخ دهد”.در عین حال مسئولات گردشگری ترکیه بر این نکته تاکید میکند که”هدف حملات لطمه زدن به اقتصاد کشور است”. آنها در سخنانشان به برنامه های کشورشان برای جذب گردشگر اشاره میکنند و به این نکته توجه میدهد که منبع درآمد بسیاری از کشورهای منطقه نفت است:”اما نفت ترکیه خورشید،زمین و آب آن است”.
به گفته کارشناسان، صنعت گردشگری یک میلیون و 500 هزار فرصت کاری در ترکیه ایجاد کرده است. با گسترش و پیشرفت این صنعت فرصتهای شغلی بیشتری نیز ایجاد خواهد شد
ترکیه برای مقابله با این حرکات از تمام نیروهایش کمک میگیرد. وظیفه هر انسانی است که در مقابله با ناهماهنگی و بی نظمی ایستادگی کند. اگر کسی به خاطر حملات تروریستی به ترکیه نیاید به افرادی که چنین اعمالی انجام میدهند،امتیاز داده است.” البته به خورشید و زمین و آب ترکیه باید مدیریت را هم افزود.از همین منظر است که معرفی جاذبه های ترکیه از جمله برنامه های مهم جذب گردشگر است.
در حالی که بسیاری از گردشگران ترکیه را با استانبول، ازمیر،آنتالیا،مارماریس و…میشناسند،منطقه آناتولی ترکیه تا حدودی ناشناخته مانده است.در این منطقه میتوان هنوز تاریخ و گذشت آن را مشاهده کرد.بافت و الگوی اسکان سرزمین آناتولی کنونی مشابه تمدنهای گذشته است. دولت ترکیه در صدد است تا با معرفی مناطق مختلف این کشور گردشگران با سلایق پل شهر آدانا مختلف را به این کشور جذب کند و از رهگذر آن بر درآمد خود بیفزاید و با ایجاد مشاغل در رابطه با گردشگری از آمار بیکاری بکاهد. به گفته کارشناسان صنعت گردشگری یک میلیون و 500 هزار فرصت کاری در ترکیه ایجاد کرده است.با گسترش و پیشرفت این صنعت فرصتهای شغلی بیشتری نیز ایجاد خواهد شد.
همسو با برنامه معرفی جاذبه های گردشگری ترکیه، این کشور ماه گذشته پذیرای شماری از خبرنگاران ایرانی فعال در حوزه گردشگری بود.
آشنایی با شهر آنکارا
گروه روزنامه نگاران ایرانی دیدار را از آنکارا پایتخت این کشور آغاز کردند.شهری که بر خلاف تهران تلاش نکرده است تا با ایجاد جذابیت،پایتخت را به شهری مهاجر پذیر تبدیل کند.هر چه آنکارا،مانند سایر پایتختها،از حاشیه نشینی در امان نیست. ولی شهرداری آن برای جلوگیری از حاشیه نشینی به شکل متداول چارهای اندیشیده و به افرادی که وارد این شهر میشوند و در اطراف آن سکنی میگزینند، آپارتمانهای کوچکی تحویل میدهد.این شهر حدود 5 میلیون جمعیت دارد و یکی از مهمترین شهرهای گردشگری است.از جمله بازدیدهایی که در تورهای گردشگری این شهر گنجانده شده بازدید از مقبره کمال آتاتورک است.این مقبره در فضایی به وسعت حدود 70 هزار متر مربع قرار دارد.این فضا شامل چند بخش و موزه است.در این موزهها وسایل و لوازم شخصی آتاتورک و هدایایی که به او اهدا شده نگهداری میشوند. به گفته راهنما مقبره آتاتورک که مکانی نظامی است و اجازه ورود به آن به هیچ کس داده نمیشود.البته تلویزیونی مدار بسته وجود دارد که میتوان مقبره چند ضلعی و به سبک دوران سلجوقی آتاتورک را دید.دور تا دور این مقبره ظرفهایی یکسان و هم اندازه قرار دارند که خاک مناطق ترکیه در آن ریخته شده است.محوطه بیرونی نیز با انواع گل و بوته و درختان مختلف تزیین شده است. هر ساله همزمان با بازگشایی مدارس،دانشآموزان مدارس برای ادای احترام به این مکان آورده میشوند.
بازدید از آنکارا به همین چند نقطه ختم میشود وقتی برای بازدید از دو موزه و مسجد معروف این شهر نیست.
آشنایی با شهر قونیه
قونیه دیگر شهری است که بازدید از آن در برنامه است. این شهر که از دوران نئولیتیک و اول برنز آثاری را در خود دارد،زمانی نیز عنوان پایتختی داشت؛یعنی در سال 1076 قمری در زمان سلیمان شاه.اما در عصر حاضر آنچه مایه شهرت و آوازه این شهر است،وجود مقبره مولانا شاعر نام آور ایرانی است.قونیه محل تحصیل و زندگی مولانا نیز بوده است.البته مسئولان گردشگری قونیه ترجیح میدهند در خصوص ایرانی بودن مولانا چندان صحبتی نشود و از پاسخ به پرسشهایی در این اجتناب میورزند.این شهر هفتصد هزار نفری،به گفته مسئولان گردشگری اش سالانه پذیرای هزاران گردشگر از نقاط مختلف جهان است تا دیداری از مزار مولانا داشته باشند.اما آذر ماه،به هنگام مراسم بزرگداشت مولانا و هنگامی که گردشگران برای دیدن سماع به این شهر میآیند،قونیه چهرهای کاملا توریستی به خود میگیرد.در این سیر و سفر البته مزار شمس تبریزی از بازدیدکننده بی نصیب نمی ماند،گر چه گردشگران بیشتر شیفته مولانایند.
از آنجا که قونیه شهر مذهبی است،دیدنیهای آن نیز شامل مسجد و مدرسه و…است.یکی از این دیدنیها موزه”اینجه مناره”مدرسهای است با معماری کهن دوران سلجوقی که کیکاووس دوم برای آموزش علم حدیث دستور ساخت آن را داده است.تپه علاء الدین که بر بالای آن مسجدی نیز به همین نام قرار دارد از دیگر دیدنیهای این شهر است.این مسجد از قدیمیترین آثار دوران سلجوقی است.
در جاده های بین شهری این منطقه بر خلاف جادههای ایران،اثری از رستوران نیست،اما قونیه 12 هتل دارد. جادهها باریک،اما بدون چاله است.
آشنایی با شهر نوشهیر
شهر بعدی که با طی مسیری نسبتا طولانی با اتوبوس، به آن میرسیم و در منطقه آناتولی حائز اهمیت است، “نوشهیر”یا کاپادوکیا است که فوران گدازههای آتشفشانی سه کوه معروف این منطقه تپه های بلندی را آخرین شهر مورد بازدید استانبول است،شهری که شاید به دلیل ترس و نگرانی از حملات تروریستی از سطل زباله در آن اثری نیست ایجاد کرده است.این تپه ها قدمتی 25 میلیون ساله دارد. تغییرات این گدازهها در طول سالیان اشکال جالبی را به وجود آورده است.این منطقه با منطقهای به همین شکل در چابهار شباهتی خاص دارد؛با این تفاوت که گونه های گیاهی در چابهار شکل جالبتری به منطقه داده است.این منطقه در عصر برنز تحت تاثیر تمدن آشوری قرار داشت.حضور پیروان دین مسیح و زندگی در این منطقه عبادتگاه یا کلیساهای متعددی در غارهای تاریک منطقه پدید آورد.دیوارهای این غارها هنوز تصاویر رنگآمیزی شده زیبایی از حضرت مسیح و صلیب را که محل زندگی و عبادت بود به یادگار حفظ کرده است.میزهای بلند درون غار نیز شاید نشانهای از صرف غذا به شکل دسته جمعی ساکنان آن باشد.البته این نقاشیها و محل سکونت از حملات تاریخی به این منطقه مصون نمانده است.از نکات در خور اهمیت دمای درون این غارهاست که در زمستان گرم و در تابستان خنک است.روستاییان منطقه تا همین اواخر از “کاپادوکیا”به عنوان مخزن نوشیدنی و آب انبارهای خنک استفاده میکردند.
آشنایی با شهر کایسری
شهر بعدی یک مرکز صنعتی است به نام”کایسری”. بازار ماهی فروشی در این شهر داغ است و کمتر در آن گردشگر دیده میشود.شاید این تغییر کارشناسان ترک صحیح باشد که مجتمع های صنعتی،مسکونی و تفریحی در امتداد سواحل دریای اژه و مدیترانه مغایر با امر کشاورزی توسعه مییابند و در مقابل باغهای میوه، مزارع و زمینهای کشاورزی در مناطق داخلی در حال رشد هستند.
منطقه آدانا محل بازدید بعدی است که مسجد بزرگی را از دهه 90 با گنجایش 20 هزار نفر در خود جای داده است.در کنار آن پلی بر رود سیحون بنا شده که یادگاری از دو قرن پیش از میلاد و سرزمین ایران باستانی است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!